Een lijf is nooit helemaal stil. Ga maar een staan en sluit je ogen, en voel maar; je zult merken dat terwijl je ‘stil’ staat je een beetje naar voren, achteren en links en rechts beweegt. Minimaal, maar je beweegt toch. In de drukte van de dag heb je hier gewoon geen aandacht voor.

Als je goed kijkt, zie je bijvoorbeeld dat wanneer een baby ademhaalt dat zijn hele lijfje beweegt, van hoofdje tot teentjes. Dat komt omdat het lijfje nog één geheel is en alles nog prachtig samenwerkt.

Als we groter worden krijgen we te horen dat we stil moeten zitten, rechtop aan tafel en met deze goedbedoelde instructies gaat het natuurlijk bewegen verloren.

In de opleiding Fysiotherapie leerde ik een schouder apart onderzoeken terwijl het schouderblad, de borstkast en de nek niet meebewegen. Ik snap de logica wel, maar het wel of niet goed samen werken van deze delen bepaalt of je wel of niet soepel en met gemak beweegt.

Bij de Mindful Fysio leer je weer gebruik te maken van deze natuurlijke verbindingen; je nek gaat weer samenwerken met je ribbenkast, je schouders en zelfs met je voeten. En dan ‘stroomt’ het weer, gaat het weer met gemak, zoals je kleine kinderen onvermoeid ziet bewegen.

Klachten zijn dan ook gewoon signaaltjes van het lichaam om te laten weten dat er iets niet lekker loopt, er zit te veel spanning om een beweging moeiteloos te laten verlopen, het vraagt even aandacht.

En die aandacht is het belangrijkste onderdeel in de oefeningen bij de Mindful Fysio. Veel belangrijker dan de hoeveelheid oefeningen of herhalingen.

Ik hoop je gauw te mogen begeleiden!

Monique