We vinden het vervelend als iemand iets doet dat wij als niet oké ervaren; te dicht bij komen in je persoonlijke ruimte, te hard praten, etc.

Diegene gaat dan over jouw grens. Jouw grens (met de nadruk op JOUW) is wat jij wel en niet oké vindt. Dat is het. Jij bepaalt en daar heeft niemand wat van te vinden. Dat wil niet zeggen dat er genoeg mensen zijn die dan toch nog even proberen door te gaan, die maken je grens dan een beetje belachelijk, ze proberen hun weg in jouw wereld te manipuleren. Het is aan jouw om die grens te handhaven.

Jouw lijf heeft ook grenzen, het geeft aan wat het wel en niet fijn vind en het is aan jouw om daar naar te luisteren en ze te respecteren.

En nu even eerlijk; hoe vaak ga jij over de grenzen van jou lijf? Met te lang doorgaan, niet of te weinig ontspannen? En hoe verbaal agressief ben je? Met oordelende opmerkingen dat je te veel van dit of te weinig van dat hebt? Het is goed om eerlijk te erkennen dat je niet luistert, dat is het begin van het anders doen. Neem je nu voor het anders te doen, dat is de eerste stap. Schrijf het ergens op dat je er vaak aan herinnert wordt, wat tot nu ben je gewend om te oordelen en niet te luisteren, dat vraagt doorzettingsvermogen om dit een tijd voor te houden, tot dat lief zijn voor je lijf ook een gewoonte is geworden.

Start eens met kijken waar je al heel blij mee bent; dat je bijvoorbeeld niet hoeft na te denken om je hart te laten kloppen, dat je er niet over na hoeft te denken hoe je je eten moet verteren, etc.

Misschien heb je prachtige ogen, of schattige voeten, ga er bewust naar op zoek en voel je dankbaar.

Het is makkelijk dit te schrijven en vast makkelijk om te lezen maar het doen, en vooral het op de moeilijkste momenten blijven doen is waar je misschien wel wat hulp bij wil, die biedt ik je graag.

Stuur me een mail en we kijken samen wat jij nodig hebt om de gewoonte om lief voor jezelf te zijn eigen te maken!

Liefs